Πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα τρόφιμα;

Jul 17, 2023siakos. gr0 σχόλια
Είναι γεγονός πως οι γρήγοροι ρυθμοί της σύγχρονης καθημερινότητας δεν μας αφήνουν τον χρόνο για να μαγειρέψουμε, σε καθημερινή βάση τουλάχιστον, το φαγητό που επιθυμούμε. Έτσι, έχουμε στραφεί στη γρήγορη και εύκολη λύση, αυτή των κατεψυγμένων τροφίμων.

Τι σημαίνει όμως κατεψυγμένο τρόφιμο;

Η κατάψυξη είναι ένας τρόπος για να διατηρούνται φρέσκα τα τρόφιμα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν τα τρόφιμα παγώνουν, το νερό μέσα σε αυτά μετατρέπεται σε πάγο και όλο αυτό γίνεται στερεό. Το νερό συνήθως παγώνει στους 0 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα τρόφιμα παγώνει γύρω στους -4 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, όταν η θερμοκρασία είναι πιο χαμηλή ή ίση με -4 βαθμούς Κελσίου, το φαγητό βρίσκεται στη φάση κατάψυξης.

Τι συμβαίνει με τα θρεπτικά συστατικά των κατεψυγμένων τροφίμων;

Η κατάψυξη δεν επηρεάζει τα θρεπτικά συστατικά των τροφίμων. Το μόνο που μπορεί να υποστεί ελάχιστη αλλοίωση είναι η γεύση κάποιων τροφίμων, ωστόσο διατηρούνται κανονικά οι βιταμίνες και τα μέταλλα αυτών. Μάλιστα, έπειτα από σχετική έρευνα, διαπιστώθηκε πως μερικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως οι ανθοκυανίνες (φλαβονοειδή), μπορούν να διατηρηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κατάψυξης. Η μόνη πιθανότητα “υποβάθμισης” κάποιων θρεπτικών συστατικών φαίνεται να σχετίζεται, όχι με την ψύξη, αλλά με το ζεμάτισμα των φρούτων και των λαχανικών, διαδικασία που προηγείται της κατάψυξης.

Ασφάλεια κατεψυγμένων τροφίμων

Τα τρόφιμα μπορούν να παραμείνουν ασφαλή για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν την ανάπτυξη μικροβίων. Ωστόσο, όσα μικρόβια δεν “καταστραφούν”, μπορεί να αναπτυχθούν ξανά στη φάση απόψυξης των τροφίμων αυτών. Είναι και ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο και στον χρόνο απόψυξης των διάφορων τροφίμων που έχουμε καταψύξει. Ακόμη, αν τα τρόφιμα αποψυχθούν “βίαια” οι κρύσταλλοι πάγου που έχουν δημιουργηθεί θα λιώσουν γρήγορα, χάνοντας έτσι τα τρόφιμα τους χυμούς τους. Επιπλέον, στην κατάψυξη καταστρέφονται όλα τα παράσιτα των τροφίμων, όπως είναι οι τρίχινες, τα τοξοπλάσματα κ.ά. και καθυστερούν και οι ενζυμικές - χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στα τρόφιμα.

Ποιότητα κατεψυγμένων τροφίμων

Η ποιότητα των κατεψυγμένων τροφίμων εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες. Πιο συγκεκριμένα εξαρτάται από την πορεία τους μέσα στην ψυκτική αλυσίδα, δηλαδή από τη στιγμή της κατάψυξης του προϊόντος μέχρι τη στιγμή της κατανάλωσης. Κατά τη διάρκεια της κατάψυξης τους θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα εξής:

Θα πρέπει να είναι πολύ καλά συσκευασμένα

Να μην έρχονται σε άμεση επαφή με την ψύξη, καθώς υπάρχει πιθανότητα αφυδάτωσης των τροφίμων

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν