Η εύκολη, τυρένια συνταγή μας για κοτόπουλο με γαλλικό κρεμμύδι.
Υλικά
- 6 μπούτια κοτόπουλου με κόκαλα και δέρμα (περίπου 3 κιλά)
- 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 4 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
- 3 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες (περίπου 4 φλιτζάνια)
- 2 κουταλιές της σούπας αλατισμένο βούτυρο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 4 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
- ¾ φλιτζανιού λευκό ξηρό κρασί (όπως Sauvignon Blanc)
- 2 φλιτζάνια ζωμό βοδινού κρέατος
- 20 γραμμάρια τυρί Edam ή Gouda, τριμμένο
- Πουρές πατάτας, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία βήμα βήμα
- Σκουπίστε το κοτόπουλο με μια χαρτοπετσέτα. Αλατοπιπερώνετε παντού με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις γυαλίσει το λάδι, προσθέστε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα κάτω και μαγειρέψτε το, χωρίς να το ενοχλείτε, μέχρι να ροδίσει, περίπου 5-7 λεπτά. Γυρίστε το κοτόπουλο και επαναλάβετε από την άλλη πλευρά, περίπου 5 λεπτά. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο.
- Προσθέστε τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα, περίπου 40 λεπτά. Ανακατέψτε το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο, το θυμάρι, το φύλλο δάφνης, το σκόρδο και το υπόλοιπο αλάτι και πιπέρι. Μόλις ενσωματωθεί το βούτυρο, προσθέστε το κρασί και αφήστε το να σιγοβράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μειωθεί στο μισό, περίπου 3-4 λεπτά.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C με μια σχάρα στη μεσαία θέση.
- Προσθέστε ζωμό βοδινού κρέατος στην κατσαρόλα, αφήστε το να σιγοβράσει και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν πολύ, περίπου 10 λεπτά. Αφαιρέστε το θυμάρι και το φύλλο δάφνης. Μεταφέρετε το κοτόπουλο με την πέτσα προς τα πάνω στο τηγάνι. Ψήστε το χωρίς κάλυμμα για 15 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να ροδίζει.
- Αφαιρέστε το τηγάνι από το φούρνο και ενεργοποιήστε το γκριλ. Πασπαλίστε το κοτόπουλο παντού με το τυρί και ψήστε μέχρι η πέτσα από το κοτόπουλο να είναι τραγανή και το τυρί να έχει λιώσει.
- Σερβίρετε το ζεστό πάνω από τον πουρέ πατάτας.
Καλή σας όρεξη!
Commentaires (0)
Il n'y a pas de commentaires pour cet article. Soyez le premier à laisser un message !