Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας;

Πόσο συχνά πρέπει να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας;

02 May 2025Naya Christou0 commentaires

Συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή

Το κρέας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής διατροφής και των οικογενειακών τραπεζιών. Από το παραδοσιακό μοσχαράκι κοκκινιστό μέχρι μια καλοψημένη σπαλομπριζόλα, η απόλαυση που μας προσφέρει είναι μοναδική. Όμως, πόσο συχνά είναι καλό να καταναλώνουμε κόκκινο κρέας; Ποια είναι τα θρεπτικά του οφέλη και τι πρέπει να προσέχουμε;

 


Τι είναι το “κόκκινο κρέας”;


Με τον όρο κόκκινο κρέας αναφερόμαστε στο μοσχάρι, το χοιρινό, το αρνί και το κατσίκι – δηλαδή σε όλα εκείνα τα είδη κρέατος που έχουν πιο σκούρο χρώμα λόγω μιας πρωτεΐνης. Είναι διαφορετικά από τα πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα), τα οποία θεωρούνται “λευκά κρέατα”.

 


Γιατί να το εντάξω στη διατροφή μου;


Το κόκκινο κρέας δεν είναι απλώς νόστιμο. Είναι και θρεπτικό:


Πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας: Σημαντική για τη μυϊκή ανάπτυξη, την ανάπλαση των κυττάρων και τη διατήρηση της ενέργειας.


Σίδηρος: Ο σίδηρος από ζωικά προϊόντα απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό σε σχέση με τον φυτικό σίδηρο. Είναι απαραίτητος για την πρόληψη της αναιμίας.


Βιταμίνη B12: Χρειάζεται για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.


Ψευδάργυρος: Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και βοηθά στη σωστή επούλωση των πληγών.

 


Πόσο συχνά μπορώ να τρώω κόκκινο κρέας;


Η χρυσή τομή είναι η ισορροπία και η ποικιλία.
Οι περισσότεροι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος περίπου:

  • 1 έως 2 φορές την εβδομάδα
  • Σε μερίδες των 100–150 γραμμαρίων
  • Επιλέγοντας άπαχα κομμάτια, όπως φιλέτο ή σπάλα


Μια τέτοια συχνότητα είναι αρκετή για να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε σίδηρο και πρωτεΐνες, χωρίς να επιβαρύνουμε την υγεία μας.


Στο μεταξύ, μπορούμε να συμπληρώνουμε τις εβδομαδιαίες μας επιλογές με λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα), ψάρια και φυτικές πρωτεΐνες (φακές, ρεβίθια, φασόλια).

 


Τι να προσέξω;


Αν και το κόκκινο κρέας έχει πολλά οφέλη, η υπερκατανάλωση – ειδικά επεξεργασμένων μορφών όπως λουκάνικα, μπέικον ή σαλάμια – έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα ή άλλες παθήσεις.

 


Για να κρατήσουμε την απόλαυση… υγιεινή:

  1. Προτιμάμε φρέσκο, μη επεξεργασμένο κρέας.
  2. Μαγειρεύουμε με υγιεινούς τρόπους: στο φούρνο, στην κατσαρόλα ή στη σχάρα.
  3. Αποφεύγουμε το τηγάνισμα και τα πολλά λιπαρά.
  4. Συνοδεύουμε πάντα το κρέας με λαχανικά ή σαλάτα, ώστε να προσλαμβάνουμε φυτικές ίνες, βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

 


Προτείνουμε:


Επιλεγμένα, ποιοτικά κομμάτια κρέατος από έμπιστους παραγωγούς, για να φτιάξετε νόστιμα και θρεπτικά σπιτικά γεύματα, με ασφάλεια και αγάπη.


Εξερευνήστε τις κατηγορίες μας και διαλέξτε κομμάτια ιδανικά για τη διατροφή σας – είτε ετοιμάζετε κυριακάτικο τραπέζι είτε ένα καθημερινό, θρεπτικό φαγητό για την οικογένεια.

Plus d'articles

Picadillo
25 April 2025

Commentaires (0)

Il n'y a pas de commentaires pour cet article. Soyez le premier à laisser un message !

Écrire un commentaire

Veuillez noter que les commentaires doivent être approuvés avant d'être publiés.