Το αρνί και το κατσίκι στο φούρνο είναι από τα πιο αγαπημένα πιάτα του ελληνικού τραπεζιού, ειδικά τις γιορτές. Με λίγα καλά υλικά και σωστό ψήσιμο, μπορείς να πετύχεις κρέας τρυφερό, ζουμερό και γεμάτο άρωμα - ακόμα κι αν μαγειρεύεις για πρώτη φορά.
✔ Τι να διαλέξω; Αρνί ή Κατσίκι;
Αρνί: Πιο λιπαρό, πιο μαλακό, με πλούσια γεύση.
Κατσίκι: Πιο άπαχο, πιο “καθαρή” γεύση, θέλει λίγο παραπάνω προσοχή στο ψήσιμο.
Η συνταγή λειτουργεί το ίδιο καλά και για τα δύο.
Υλικά (για 4–6 άτομα)
2 - 2,5 kg αρνί ή κατσίκι (μπούτι ή σπάλα)
4 σκελίδες σκόρδο
2 λεμόνια (χυμός)
120 ml ελαιόλαδο
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
2 κλωνάρια δεντρολίβανο ή θυμάρι
1 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 - 5 πατάτες κομμένες κυδωνάτες (προαιρετικά)
Προετοιμασία (το μυστικό της επιτυχίας)
Βγάζουμε το κρέας από το ψυγείο 30–40 λεπτά πριν για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κάνουμε μικρές σχισμές στο κρέας και βάζουμε μέσα λεπτοκομμένο σκόρδο.
Σε μπολ ανακατεύουμε ελαιόλαδο, λεμόνι, κρασί, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Αλείφουμε πολύ καλά το κρέας από παντού και προσθέτουμε τα μυρωδικά.
* Αν έχεις χρόνο, άφησέ το μαριναριστεί 2–4 ώρες στο ψυγείο.*
Ψήσιμο στο φούρνο (βήμα-βήμα)
Προθερμαίνουμε φούρνο στους 170°C (αέρα).
Τοποθετούμε το κρέας σε ταψί, προσθέτουμε τις πατάτες γύρω-γύρω.
Σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε για 2 - 2,5 ώρες μέχρι να μαλακώσει.
Ξεσκεπάζουμε, ανεβάζουμε στους 200°C και ψήνουμε άλλα 30 - 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει.
*Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό ή κρασί στο ταψί.*
Σερβίρεται ιδανικά με:
- πατάτες φούρνου
- σαλάτα εποχής
- ψωμί χωριάτικο για τις σάλτσες
Ένα πιάτο που γεμίζει το σπίτι αρώματα και το τραπέζι χαμόγελα.
Tips για αρχάριους
- Μην ανεβάζεις απότομα τη θερμοκρασία. Το αργό ψήσιμο κάνει το κρέας λουκούμι.
- Αν δεις ότι στεγνώνει, σκέπασε ξανά και συνέχισε το ψήσιμο.
- Το κατσίκι θέλει λίγο παραπάνω υγρά από το αρνί.
Comments (0)
There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!