Μαγειρεμένο αργά, είναι ένα χορταστικό, ζεστό, χειμωνιάτικο φαγητό.
Υλικά
- 1 μοσχαρίσιο στήθος (4 έως 5 κιλά), χωρίς λίπος
- 1 ½ κουταλιά της σούπας αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για γεύση
- 2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 ½ φλιτζάνια ζωμό βοδινού ή κοτόπουλου
- 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο
- 1 κονσέρβα θρυμματισμένες ντομάτες
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι
- 2 κουταλιές του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
- 2 κουταλιές του γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουταλιά του γλυκού πάπρικα
- 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 2 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
- 1 κιλό καρότα, κομμένα στη μέση κατά μήκος και κομμένα σε κομμάτια
- 1 κιλό μικρές πατάτες, κομμένες σε κομμάτια
Διαδικασία βήμα βήμα
-
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C με μια σχάρα στη μεσαία θέση.
-
Σκουπίστε το στήθος και αλατοπιπερώστε το παντού.
-
Ζεσταίνετε το λάδι σε μια μεγάλη μαντεμένια κατσαρόλα ή ταψί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις γυαλίσει το λάδι, προσθέστε το στήθος και μαγειρέψτε, χωρίς να το ενοχλείτε, μέχρι να ροδίσει, περίπου 6 λεπτά ανά πλευρά.Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πιάτο και πετάξτε όλες τις υπόλοιπες 2 έως 3 κουταλιές της σούπας λίπος.
- Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Προσθέστε το σκόρδο, τη μουστάρδα και τον πελτέ ντομάτας. Μαγειρέψτε για 1 λεπτό ή μέχρι να αρωματιστεί το σκόρδο. Προσθέστε το ζωμό, το ξύδι και τις θρυμματισμένες ντομάτες, ξύνοντας τυχόν μαυρισμένα κομμάτια από τον πάτο της κατσαρόλας.
- Επιστρέψτε το στήθος (και τους χυμούς που έχουν συγκεντρωθεί) στην κατσαρόλα, με την παχύτερη πλευρά προς τα πάνω. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το θυμάρι, τη ρίγανη, τη σκόνη σκόρδου, την πάπρικα και την καστανή ζάχαρη. Πασπαλίστε το καρύκευμα το στήθος.
-
Προσθέστε τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα. Αυξήστε τη φωτιά στο μέτριο και αφήστε τα υγρά να σιγοβράσουν. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τη μεταφέρουμε στο φούρνο. Μαγειρέψτε για 2 ώρες. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το φούρνο και προσθέστε τα καρότα και τις πατάτες, τοποθετώντας τα μέσα στο υγρό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και την ξαναβάζετε στο φούρνο για άλλες 2 ώρες ή μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν.
-
Μεταφέρετε το στήθος σε μια ξύλο κοπής και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό. Χρησιμοποιώντας τρυπητή κουτάλα, μεταφέρετε τα λαχανικά σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Επιστρέψτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και σιγοβράστε τη σάλτσα, ανακατεύοντας, μέχρι να μειωθεί ελαφρώς, 3-5 λεπτά. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
- Κόψτε το στήθος σε φέτες, κόβοντας κατά μήκος του κόκκου, και τοποθετήστε τις στην πιατέλα σερβιρίσματος μαζί με τα λαχανικά. Περιχύστε τα όλα με τη σάλτσα και σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!
Comments (0)
There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!