Μεγάλη προσοχή απαιτείται στην αγορά και τη συντήρηση κρεάτων στο ψυγείο και στην κατάψυξη. Η συντήρηση στο ψυγείο, το κρέας στην κατάψυξη, το σωστό ξεπάγωμα κρέατος και ποτέ το γρήγορο ξεπάγωμα κρέατος-κιμά, όλα θέλουν ιδιαίτερη προσοχή. Πολλές φορές με ρωτάτε: μπορώ να μαγειρέψω παγωμένο κρέας; μπορώ να βάλω το κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο; Όχι θα σας πω και θα σας τα αναλύσω όλα αναλυτικά παρακάτω.
Πόσες μέρες διατηρείται το κρέας στο ψυγείο;
Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος του κομματιού. Ένα μικρό κομμάτι νωπό κρέας γύρω στο 1 με 1,5 κιλό συντηρείται μέχρι 2 ημέρες. Ενώ ένα μεγάλο πάνω από 2 κιλά, συντηρείται μέχρι 4 ημέρες μέσα σε μπολ με σχάρα, για να μη λιμνάζει στα υγρά του και πάντα με καπάκι, τοποθετημένο στο πιο κρύο κάτω κάτω ράφι του ψυγείου στους 2 °C.
Συντήρηση κρέατος εκτός ψυγείου
Ποτέ δεν αφήνετε το νωπό κρέας εκτός ψυγείου, ούτε καν για ώρες. Η σταδιακή ανάπτυξη των βακτηριδίων στο ωμό κρέας, θα προκαλέσει αλλοίωση στο προϊόν και θα το καταστήσει επικίνδυνο.
Όταν το κρέας μυρίζει περίεργα
Όταν το κρέας έχει βαριά μυρωδιά, όταν το χρώμα του αλλοιωθεί, όταν στην αφή πιάνετε κολλώδη μεμβράνη, τότε μιλάμε για χαλασμένο κρέας, ακατάλληλο για οποιαδήποτε χρήση. Οι κίνδυνοι από ωμό κρέας αν δεν συντηρηθεί σωστά, είναι μεγάλοι.
Κρέας στην κατάψυξη
Καταρχήν, πρέπει να συντηρείτε το κρέας σας σε σωστή θερμοκρασία στην κατάψυξη, στους -18 °C.
Μην αποθηκεύετε κρέας στην κατάψυξη για πάνω από εύλογο χρονικό διάστημα. Η κατάψυξη δεν είναι αποθήκη. Αφήστε το πολύ για 2 μήνες το κρέας στην κατάψυξη. Καταναλώστε το όσο πιο σύντομα μπορείτε. Συντηρείται και παραπάνω αλλά δεν υπάρχει λόγος να το αφήνετε τόσο πολύ.
Να μη βάζετε το κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο για κανέλα λόγο. Το κρέας όπως σιγά σιγά καταψύχθηκε και πάγωσε, με τον ίδιο τρόπο πρέπει σταδιακά να ξεπαγώσει. Και πρέπει να ξεπαγώσει σωστά, στη συντήρηση του ψυγείου σταδιακά και σιγά σιγά. Τα βακτήρια του κρέατος κοιμήθηκαν στην κατάψυξη με τη χαμηλή θερμοκρασία των -18 °C, αλλά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να κάνουν πάρτυ αν δεν ξεπαγώσετε σωστά τα κατεψυγμένα ζωικά προϊόντα. Η μέθοδος απόψυξης στο ψυγείο είναι η πιο ασφαλής, για τον μόνο λόγο του ότι η χαμηλή θερμοκρασία των 2 °C που πρέπει να έχει το κάτω κάτω ράφι συντήρησης κρέατος, δεν επιτρέπει στα βακτήρια να αναπτυχθούν στην επιφάνειά του.
Ποτέ απόψυξη και ξανά κατάψυξη!
Όταν ξεπαγώνουμε ένα υλικό δεν το παγώνουμε ξανά ποτέ, ούτε και όταν μαγειρευτεί. Πρέπει να καταναλωθεί άμεσα!
Για το σωστό ξεπάγωμα κρέατος
Βάζουμε το κρέας σε ένα μεγάλο σκεύος γυάλινο η ανοξείδωτο ώστε να συγκεντρώσουμε τα υγρά της σταδιακής απόψυξης. Πάντα καλύπτουμε με καπάκι. Το αφήνουμε να ξεπαγώσει πάντα μέσα στη συντήρηση του ψυγείου σε σταθερή θερμοκρασία μέχρι να ξεπαγώσει τελείως. Κι ο χρόνος απόψυξης, εξαρτάται πάντα από το μέγεθος του κρέατος. Ποτέ μέσα σε μπολ με νερό και σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί αναπτύσσονται βακτήρια.
Τα κατεψυγμένα τρόφιμα που έχουμε αποψύξει πρέπει να καταναλώνονται μέσα σε 24 ώρες από την απόψυξή τους.
Προσοχή! Όταν ξεπαγώνει το κρέας στη συντήρηση του ψυγείου, δεν πρέπει να στάζει τίποτα από τα υγρά του μέσα στο ψυγείο, στα ράφια ή σε αλλά τρόφιμα.
3 λάθη στο ξεπάγωμα τροφίμων
Λεκάνες με κρύο νερό που βουτάτε μέσα τα κατεψυγμένα προϊόντα.
Κρέας κατεψυγμένο, παρατημένο όλη την νύχτα στον πάγκο της κουζίνας.
Κρέας από την κατάψυξη στο φούρνο σε χαμηλή θερμοκρασία για να ξεπαγώσει.
Απαγορεύονται και τα 3 ρητά και κατηγορηματικά!
Τι να προσέξω όταν αγοράζω κρέας; Βασικοί κανόνες υγιεινής και συντήρησης
1. Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον κρεοπώλη μας και η εικόνα του καταστήματος να μας ελκύει από την πρώτη στιγμή. Ένας καλός κρεοπώλης θα πρέπει να είναι σε θέση να απαντήσει στις απορίες μας, όπως άλλωστε κάνει ο κάθε σωστός επαγγελματίας.
2. Το κρέας που αγοράζουμε πρέπει να το βάζουμε το γρηγορότερο στη συντήρηση του ψυγείου. Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του ψυγείου. Η ιδανική θερμοκρασία στο ράφι για το κρέας είναι 2 βαθμοί °C.
3. Δεν αφήνουμε πολλή ώρα το νωπό κρέας, κιμά ή πουλερικά στο αυτοκίνητο ή σε θερμοκρασία δωματίου, μετά τα ψώνια ειδικά τις ζεστές μέρες.
4. Πιάνουμε πάντα το ωμό κρέας με γάντια για να μη μεταφέρουμε μικρόβια στα σκεύη.
5. Πρέπει να χρησιμοποιούμε ειδική σανίδα κοπής για τα ωμά κρέατα, την οποία θα απολυμαίνουμε μετά από κάθε χρήση.
6. Αν κόψουμε με μαχαίρι το κρέας, δεν πρέπει μετά με το ίδιο μαχαίρι να κόψουμε κάποιο άλλο υλικό. Η σχολαστική καθαριότητα είναι σημαντική μετά από κάθε επαφή με ωμό κρέας, πουλερικό ή κιμά.
7. Αποφεύγουμε να αφήνουμε το κρέας από τους 5 μέχρι τους 6 βαθμούς C. Σε αυτές τις θερμοκρασίες αναπτύσσονται βακτήρια. Γι’ αυτό όταν ζεσταίνουμε ή παγώνουμε ένα κρέας πρέπει να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Δηλαδή δεν αφήνουμε το μαγειρεμένο κρέας για 5 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου και μετά να το βάλουμε στο ψυγείο. Αυτό πρέπει να γίνει το συντομότερο.
8. Αν αγοράζουμε συσκευασμένο κρέας, ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία λήξης.
9. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλο το κρέας που αγοράσαμε, το συντηρούμε σε καθαρό σκεύος κατά προτίμηση με εσωτερική σχάρα (όχι σε χαρτί με αίματα που λιμνάζουν) για 2-3 ημέρες στο ψυγείο. Ή ακόμα καλύτερα το καλύπτουμε καλά και το καταψύχουμε.
10. Ποτέ δεν ζεσταίνουμε μαγειρεμένο κρέας περισσότερο από μία φορά.
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!