Αρχικά, ξεκινώντας από την ετυμολογία της λέξης (τσίκν(α) + -ο- + Πέμπτη), είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως η μέρα αυτή έχει πάρει το όνομα της από την τσίκνα. Γιατί όμως;
Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατίνης) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Για το λόγο αυτό πήρε η ημέρα το όνομα της από την τσίκνα! Η επιλογή της Πέμπτης ως ημέρα κρεατοφαγίας, σαφώς, δεν ήταν τυχαία, αφού παραδοσιακά οι ημέρες νηστείας είναι η Τετάρτη και η Παρασκευή.
Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση του εθίμου, ωστόσο πιθανολογείται ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.
Η Τσικνοπέμπτη προαναγγέλει την έναρξη των εκδηλώσεων της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με την Κυριακή της Αποκριάς και τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα!
Ανάλογες γιορτές με κρεατοφαγία υπάρχουν και στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στη Γερμανία υπάρχει η Schmutziger Donnerstag, που σημαίνει "Λιπαρή Πέμπτη" ενώ στη Νέα Ορλεάνη των ΗΠΑ υπάρχει το Mardi Gras, που σημαίνει "Λιπαρή Τρίτη". Και αυτές οι γιορτές συνήθως συνδυάζονται με καρναβαλικές εκδηλώσεις.
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!