Κλασική συνταγή για λαζάνια

Κλασική συνταγή για λαζάνια

Oct 25, 2024Naya Christou0 σχόλια

Η καλύτερη συνταγή για λαζάνια βασίζεται στα καλύτερα συστατικά

Υλικά

  • 1 κιλό ζυμαρικά λαζάνια
  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά 
  • 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (ή λιγότερο όσο θέλετε)
  • ¼ φλιτζάνι πελτέ ντομάτας
  • 2 κονσέρβες θρυμματισμένες ντομάτες
  • 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
  • ¾ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για γεύση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ιταλικό καρύκευμα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη
  • 450 γραμμάρια τυρί ρικότα από πλήρες γάλα
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερη για το πασπάλισμα στην κορυφή
  • ¼ φλιτζανιού φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 6 φλιτζάνια τριμμένη μοτσαρέλα

 

Διαδικασία βήμα βήμα

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190°C με μια σχάρα στη μεσαία θέση.
  2. Βάλτε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό να βράσει σε δυνατή φωτιά και αλατίστε το. Προσθέστε τα λαζάνια και μαγειρέψτε τα μέχρι να γίνουν al dente, περίπου 8 λεπτά. Στραγγίξτε, ξεπλύνετε και χωρίστε τα ζυμαρικά που έχουν κολλήσει μεταξύ τους.
  3. Ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το μοσχάρι, τα κρεμμύδια και το σκόρδο και μαγειρέψτε, σπάζοντας το κρέας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει το μοσχάρι και να μαλακώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 8 λεπτά.
  4. Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας μέχρι να ενσωματωθεί, περίπου 1 λεπτό. Ανακατέψτε τις θρυμματισμένες ντομάτες, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, το ιταλικό καρύκευμα και τη ζάχαρη. Αφήστε να σιγοβράσει, σκεπάστε, μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει η σάλτσα ντομάτας, περίπου 15-20 λεπτά.
  5. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε τη ρικότα, το αυγό, ¾ του φλιτζανιού παρμεζάνα, το βασιλικό, αν χρησιμοποιείτε, το υπόλοιπο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το υπόλοιπο ¼ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι.
  6. Απλώστε 1 φλιτζάνι από τη σάλτσα στον πάτο ενός ορθογώνιου ταψιού 22 x 13 (περίπου με βάθος 7 εκατοστών). Καλύψτε τη σάλτσα με μια στρώση ζυμαρικών.
  7. Βάλτε από πάνω 1½ φλιτζάνι σάλτσα και απλώστε την πάνω από τα ζυμαρικά. Γεμίστε τη σάλτσα με το ¼ του μείγματος ρικότας και απλώστε ελαφρά πάνω από τη σάλτσα με το πίσω μέρος ενός κουταλιού. Πασπαλίστε με 1¼ φλιτζάνια μοτσαρέλα. Καλύψτε με άλλη μια στρώση ζυμαρικών και επαναλάβετε άλλες τρεις φορές με τα υπόλοιπα υλικά. Στρώστε με την τελευταία στρώση ζυμαρικών, περιχύστε την υπόλοιπη σάλτσα από πάνω και πασπαλίστε με το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι μοτσαρέλα και ¼ φλιτζανιού της υπόλοιπης παρμεζάνας.
  8. Σκεπάστε χαλαρά με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε το ταψί πάνω σε ένα ταψί με λαμαρίνα που είναι στρωμένο με αλουμινόχαρτο, για να αποφύγετε τυχόν υπερχείλιση από το να καεί στον πυθμένα του φούρνου σας.
  9. Ψήστε για 30 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 20 λεπτά μέχρι το τυρί να ροδίσει ελαφρά και η σάλτσα να φουσκώσει.
  10. Αφήστε να κρυώσει για τουλάχιστον 5-10 λεπτά πριν σερβίρετε.

 

Καλή όρεξη!

 

 

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν