Λεμονάτο, με κάπαρη και με αρκετό βούτυρο.
Υλικά
- 2 κιλά κοτόπουλο στήθος, χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα, βουτυρωμένο
- ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 ¾ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 10 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 4 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας σκόρδο ψιλοκομμένο (από 4-6 σκελίδες, προαιρετικά)
- 1 ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού (από 1 λεμόνι), συν περισσότερο για γεύση
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας κάπαρη, στραγγισμένη
- Φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος, προαιρετικά για το σερβίρισμα
Διαδικασία βήμα βήμα
1) Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο παντού με πιπέρι και 1½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Βάλτε το αλεύρι σε ένα ρηχό μπολ. Βουτήξτε κάθε κομμάτι κοτόπουλου στο αλεύρι, γυρίστε το για να καλυφθεί και τινάξτε το περιττό.
2) Ζεσταίνετε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Προσθέστε το μισό κοτόπουλο και μαγειρέψτε το μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί, περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο κοτόπουλο, προσθέτοντας περισσότερο βούτυρο και λάδι στο τηγάνι ανάλογα με τις ανάγκες. Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε πιατέλα σερβιρίσματος.
3) Προσθέστε το κρεμμυδάκι στο τηγάνι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει και να αρωματιστεί, περίπου 2 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να αρωματιστεί, 1 λεπτό ακόμα. Ανακατέψτε το ζωμό και σιγοβράστε μέχρι να μειωθούν τα υγρά στο μισό, 4-5 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή και ανακατέψτε 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, την κάπαρη, το ξύσμα λεμονιού, το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
4) Περιχύστε το κοτόπουλο με τη σάλτσα και γαρνίρετε με μαϊντανό πριν το σερβίρισμα.
Καλή σας όρεξη!
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!