Χοιρινό & μοσχαρίσιο κιμά και με πατάτες.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 1 μέτρια πατάτα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
- 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- ½ κιλό χοιρινό κιμά
- ½ φλιτζάνι κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο (προαρετικά)
- 1 κουταλιά της σούπας Worcestershire sauce
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι (ή ½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
- ¾ του φλιτζανιού ζωμό βοδινού κρέατος
Για τη βάση της πίτας
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 18 κουταλιές της σούπας κρύο, ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
- 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 10 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
Διαδικασία βήμα βήμα
Για τη βάση της πίτας
*Φτιάχνει 2 φύλλα πίτας*
1. Ετοιμάστε την κρούστα: Βάλτε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μίξερ τροφίμων με λεπίδα. Χτυπήστε 3-4 φορές για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
2. Προσθέστε το κρύο βούτυρο. Χτυπήστε 8 έως 12 φορές, μέχρι το βούτυρο να έχει το μέγεθος μπιζελιού.
3. Ρίξτε το παγωμένο νερό (χωρίς πάγο) στο μίξερ. Χτυπήστε 4-5 φορές για να ενωθούν τα υλικά. Αν η ζύμη δεν έχει ενωθεί εντελώς ακόμα, δεν πειράζει. Αδειάστε την σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ολοκληρώστε το δέσιμο της ζύμης πίτας με τα χέρια σας. Σχηματίστε τη ζύμη σε 2 μπάλες ομοιόμορφου μεγέθους, ισιώστε ελαφρώς την κάθε μία και τυλίξτε τη σε μεμβράνη. Παγώστε για τουλάχιστον μία ώρα πριν ανοίξετε τη ζύμη.
4. Όταν είστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε το φύλλο πίτας, δουλέψτε με μία μπάλα ζύμης κάθε φορά. Χρησιμοποιήστε έναν ελαφρά αλευρωμένο πλάστη για να ανοίξετε την μπάλα ζύμης σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σε κύκλο. Μεταφέρετε προσεκτικά το ζυμάρι στο ταψί πίτας ή τη φόρμα για τάρτα και κόψτε τις άκρες όπως χρειάζεται. Τοποθετήστε τη στο ψυγείο για να παγώσει μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.
Σημείωση: η ζύμη πίτας μπορεί να καταψυχθεί μέχρι και τρεις μήνες. Απλά αποθηκεύστε την τυλιγμένη σφιχτά σε πλαστική μεμβράνη. Όταν είστε έτοιμοι να τη χρησιμοποιήσετε, ξεπαγώστε τη στο ψυγείο όλη τη νύχτα και, στη συνέχεια, ανοίξτε την όπως αναφέρεται στη συνταγή.
Για τη γέμιση
1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C με μια σχάρα στη μεσαία θέση.
2. Τοποθετήστε την πατάτα σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό ώστε να την καλύπτει. Αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να μαλακώσει, περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζετε και πολτοποιείτε.
3. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το μοσχάρι, το χοιρινό, το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρέψτε, θρυμματίζοντας το κρέας με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ροδίσει και το κρεμμύδι να μαλακώσει, 8 έως 10 λεπτά.
4. Ανακατέψτε τον πουρέ πατάτας, τη σάλτσα Worcestershire, το αλάτι, τον πελτέ ντομάτας, το θυμάρι, τη σκόνη μουστάρδας, τη σκόνη σκόρδου, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι, το κορν φλάουρ και το ζωμό βοδινού κρέατος. Σιγοβράζετε για 5 λεπτά και στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά.
5. Σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη πίτας σε δύο στρογγυλές πίτες. Πιέστε απαλά ένα από τα στρογγυλά κομμάτια ζύμης σε ένα ταψί πίτας. Κόψτε τις άκρες αν χρειάζεται. Βάλτε τη γέμιση, μαζί με τα υγρά που τυχόν περισσεύουν, μέσα στη βάση της πίτας, σχηματίζοντας ένα μικρό ύψωμα στο κέντρο. Τοποθετήστε από πάνω τον υπόλοιπο γύρο ζύμης, σφίγγοντας τη ζύμη μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τις μύτες ενός πιρουνιού ή τα δάχτυλά σας για να κλείσει.
6. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το αυγό με 1 κουταλάκι του γλυκού. Αλείψτε την κορυφή της πίτας με το αβγό. Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε τέσσερις σχισμές στην κορυφή της κρούστας.
7. Ψήστε μέχρι η κρούστα να πάρει ένα βαθύ χρυσοκάστανο χρώμα και η γέμιση να φουσκώσει, περίπου 35 λεπτά. Αν η κρούστα αρχίσει να ροδίζει πολύ γρήγορα, καλύψτε τη με αλουμινόχαρτο. Αφήστε να κρυώσει για 5 έως 10 λεπτά πριν σερβίρετε.
Καλή σας όρεξη!
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!