Οι ντομάτες και η πανσέτα προσθέτουν μια βαθιά και πλούσια γεύση που θα σας κάνει να επιστρέψετε για δεύτερο.
Υλικά
- 1,5 κιλό μοσχάρι, χωρίς λίπος, κομμένο σε κομμάτια
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
- 2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
- 100 γραμμάρια πανσέτα ή μπέικον καλής ποιότητας, σε κύβους
- 1 μικρό κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 2-3 πλευρές σέλινου, ψιλοκομμένα
- 6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (προαιρετικά)
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 φλιτζάνια ελαφρύ κόκκινο κρασί, όπως pinot noir
- 2 φύλλα δάφνης
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- Ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου μαϊντανού, για το σερβίρισμα
- Πουρές πατάτας ή ζυμαρικά για το σερβίρισμα
Διαδικασία βήμα βήμα
-
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C με μια σχάρα στη μεσαία θέση.
-
Αλατοπιπερώνετε γενναιόδωρα το μοσχαρίσιο κρέας. Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μια μαντεμένια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι αρχίσει να καπνίζει, προσθέστε σε δόσεις το κρέας και μαγειρέψτε το μέχρι να ροδίσει, 2 έως 3 λεπτά ανά πλευρά. Μεταφέρετε το κρέας σε ένα πιάτο.
-
Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε την πανσέτα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να γίνει τραγανή και να λιώσει το λίπος, 3 έως 4 λεπτά. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά. Αν τα λαχανικά κολλάνε στον πάτο της κατσαρόλας, προσθέστε λίγο νερό και ξύστε τα καβουρδισμένα κομμάτια. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να αρωματιστεί, περίπου 1 λεπτό ακόμα. Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας για να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίξτε το κρασί και ανακατέψτε να ενσωματωθεί.
-
Επιστρέψτε το κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τα ζουμιά που έχουν συγκεντρωθεί, βυθίζοντας το. Προσθέστε τα φύλλα δάφνης και το θυμάρι. Αυξήστε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία και αφήστε το να πάρει βράση, στη συνέχεια σκεπάστε την κατσαρόλα και μεταφέρετε το στον φούρνο. Μαγειρέψτε για περίπου 2 ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να κόβεται εύκολα με ένα πιρούνι. Απορρίψτε τα φύλλα δάφνης και τα στελέχη θυμαριού. Χρησιμοποιώντας μια τσιμπίδα, μεταφέρετε το κρέας σε πιατέλα σερβιρίσματος και καλύψτε το με αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστό.
-
Επιστρέψτε την κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και αφήστε τα υγρά να πάρουν μια βράση. Μαγειρέψτε μέχρι να μειωθεί κατά το ένα τρίτο περίπου, 8 έως 10 λεπτά. Περιχύστε τη σάλτσα πάνω από το κρέας στην πιατέλα. Γαρνίρετε με μαϊντανό.
- Σερβίρετε το ψητό κατσαρόλας σε οικογενειακό στυλ με πουρέ πατάτας ή με ζυμαρικά.
Καλή σας όρεξη!
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!