Υλικά:
1 ½ κιλά κιλότο μοσχαρίσιο κομμένο σε λεπτές φέτες
3/4 φλ. τσαγιού μαγειρικό λίπος
1 κ. σ. αλεύρι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ. καφέ ξύδι
1 φλ. καφέ άσπρο κρασί
1 κύβο ζωμό κρέατος
4 κ. κ. μαϊντανό ψιλοκομμένο αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε σε κατσαρόλα το κρέας και το σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο βούτυρο Οταν το κρέας πάρει χρώμα, πασπαλίζουμε το αλεύρι στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε το κρέας με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το σκόρδο και όταν αρχίζει να τηγανίζεται, σβήνουμε με το ξύδι και το κρασί Προσθέτουμε τον κύβο, τον μαϊντανό και 1 ½ φλυτζάνι νερό και βράζουμε το φαγητό για μία ώρα και 1 τέταρτο περίπου Όταν είναι έτοιμο σερβίρουμε με λίγο ρύζι βραστό</p
Μυστικά
-Αφήστε το κρέας στον πάγκο της κουζίνας για 30′ να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
-Κόψτε το μοσχάρι για σοφρίτο σε ομοιόμορφες λεπτές φέτες.
-Το σοφρίτο πρέπει να είναι στημένο σε στρώση γι αυτό απαραίτητα χρειάζεστε φαρδιά κατσαρόλα πλασοτέ ή μεγάλο τηγάνι.
-Σκουπίστε πολύ καλά οποιαδήποτε υγρασία του κρέατος σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
-Το σοφρίτο δε χρειάζεται πολύ αλεύρι γιατί θα γίνει βαρύ. Αφού ταμπονάρετε το κρέας στο αλεύρι τινάξτε το περιττό αλεύρι ίσα που να μείνει ελάχιστο πάνω σε κάθε φέτα μοσχάρι.
-Για να μείνει τρυφερό και να γίνει ζουμερό αλλά και μαλακό το κρέας στο σοφρίτο προσέξτε το τηγάνισμα. Πρέπει να τηγανίζετε λίγες λίγες φέτες κάθε φορά στο λάδι για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Αν βάλετε πολλές φέτες στο τηγάνι τότε θα πέσει η θερμοκρασία λαδιού κι αντί να ροδίσει το κρέας θα αρχίσει να βράζει στα ζουμιά του με αποτέλεσμα να γίνει στεγνό και σκληρό μετά το μαγείρεμα.
-Αν έχετε να φτιάξετε πολύ μοσχάρι, καλό είναι να αλλάξετε το λάδι ενδιάμεσα στα τηγανίσματα.
-Μην τρυπάτε με πιρούνι το κρέας στο τηγάνι θα χάσετε όλα τα πολύτιμα ζουμιά του.
-Μην τραβάτε το μοσχάρι να ξεκολλήσει από το τηγάνι. Μόλις ψηθεί θα ξεκολλήσει μόνο του χωρίς τράβηγμα.
-Μη βάζετε δυνατή φωτιά για να μην πιάσει το σοφρίτο στην κατσαρόλα.
-Αφήστε το σοφρίτο αφού μαγειρευτεί να σταθεί σκεπασμένο να γίνει υπέροχο. Το πιο ωραίο σοφρίτο που έχω φάει είναι αυτό που είχε μαγειρευτεί κι έμεινε στη σάλτσα του για λίγες ώρες. Σαν το σαβόρο, κι αυτό το φαγητό θέλει να μείνει να ρουφήξει γεύσεις κι αρώματα και να γίνει υπέροχο.
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!