Μαγειρεύοντας στον ατμό

Μαγειρεύοντας στον ατμό

Sep 02, 2022siakos. gr0 σχόλια

Όλα τα μυστικά για να μαγειρεύετε ΝΟΣΤΙΜΑ στον ατμό!


Η μαγειρική στον ατμό! Κακά τα ψέματα. Τα οφέλη που χαρίζει ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρικής στα φαγητά μας είναι πολλά. Το βασικότερο; Το ότι επιτρέπει στα φαγητά μας να διατηρήσουν -σε έναν πολύ μεγαλύτερο βαθμό- τόσο τη γεύση, όσο και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά τους. Επιπλέον, η μαγειρική στον ατμό κρατά μακριά τις λιπαρές ουσίες (εκτός κι αν εμείς αποφασίσουμε κάτι διαφορετικό) και μας βοηθάει να δημιουργήσουμε υπέροχα πιάτα σε ελάχιστο χρόνο. Επιστρατεύουμε τη δύναμη του ατμού, λοιπόν, για να δημιουργήσουμε νόστιμα υγιεινά πιάτα. Το «γιατί» και το «πώς» θα το βρείτε στις γραμμές που ακολουθούν…

Γιατί να μαγειρέψουμε στον ατμό;

Επειδή, έτσι, μπορούμε να εξασφαλίσουμε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία για τον οργανισμό μας, μιας και ο χρόνος μαγειρέματος είναι πιο σύντομος, ενώ η όλη διαδικασία πιο «φιλική» απέναντι στις τροφές , αλλά και στο… στομάχι μας. Βλέπετε, τα φαγητά συγκρατούν τα υγρά τους (ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος από αυτά) και γίνονται νόστιμα και ζουμερά χωρίς να χρειάζεται να προσθέσουμε εμείς επιπλέον λιπαρές ουσίες. Αυτό, λοιπόν, τα κάνει πιο ελαφριά και κατ’ επέκταση πολύ πιο εύπεπτα.

Μαγειρική δίχως λάθη και… αστοχίες

Αυτό το είδος μαγειρικής μάς προσφέρει η δύναμη του ατμού. Τι σημαίνει αυτό; Πρώτον, οι τροφές μας δεν χρειάζονται ειδική μεταχείριση μέχρι να ξεκινήσει το μαγείρεμα. Δεύτερον, όσο μαγειρεύονται, δεν χρειάζεται να είμαστε από πάνω τους, μιας και δεν πρόκειται να καούν. Τέλος, ο διάρκεια μαγειρέματος συρρικνώνεται αρκετά, μιας και σε πολλές περιπτώσεις η διαδικασία ολοκληρώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (από 5 λεπτά μέχρι και μισή ώρα)!

Ποιες τροφές μπορούμε να μαγειρέψουμε στον ατμό;

Ξεκινάμε από τα χόρτα και τα λαχανικά. Όλα μπορούν να μαγειρευτούν στον ατμό, εύκολα, γρήγορα, νόστιμα και –προπαντός– υγιεινά. Οι χρόνοι μαγειρέματος; Ποικίλουν ανάλογα με το είδος του λαχανικού. Ξεκινούν από 5 λεπτά και μπορούν να φτάσουν τα 15-20 λεπτά, κάτι το οποίο εξαρτάται και από το κατά πόσο μας αρέσουν… τραγανά ή όχι. Επιπλέον, τα ψάρια (χρειάζονται από 5 έως 15 λεπτά, ανάλογα με το πάχος τους, ενώ για ένα ολόκληρο ψάρι θα χρειαστούμε περίπου 15 λεπτά), τα θαλασσινά (υπολογίζουμε περίπου 5 λεπτά για τις γαρίδες), αλλά και το κοτόπουλο, η γαλοπούλα (έτοιμα και τα δύο σε περίπου 15-20 λεπτά) και φυσικά τα φιλέτα μας (τόσο το χοιρινό, όσο και το μοσχαρίσιο, τα οποία χρειάζονται 15-20 λεπτά για να γίνουν). Βασική προϋπόθεση για το αποτελεσματικό μαγείρεμα και τη διάρκειά του; Να μην ανοιγοκλείνουμε συνέχεια το καπάκι της κατσαρόλα μας, μιας κι έτσι θα χάνεται όλος ο ατμός (και φτου κι απ’ την αρχή).

Πώς μαγειρεύουμε στον ατμό;

Έχουμε δύο τρόπους: Ο πρώτος είναι, φυσικά, με τον ατμομάγειρα. Μια ηλεκτρική συσκευή η οποία μας επιτρέπει να μαγειρέψουμε όχι μόνο ένα, αλλά πολλά περισσότερα φαγητά και να βγουν όλα το ίδιο νόστιμα, ζουμερά και θρεπτικά. Στο εμπόριο, μπορούμε να βρούμε διάφορα μοντέλα τα οποία συνήθως διαθέτουν από δύο έως τέσσερα διαφορετικά επίπεδα, αλλά και κάποια επιπλέον τμήματα για κάποια πιο ειδικά τρόφιμα, όπως π.χ. το ρύζι και τα αβγά.

Ο δεύτερος είναι πιο… συνδυαστικός. Τι σημαίνει αυτό; Ότι απλά χρειάζεται να ανοξείδωτο τρυπητό το οποίο θα μπορεί να εφαρμόσει επάνω της. Βασική προϋπόθεση; Τα σκεύη να εφαρμόζουν απόλυτα στην κατσαρόλα μας, ούτω ώστε το καπάκι της να μπορεί να κλείσει εντελώς. Φυσικά, μπορούμε να βρούμε κατσαρόλες οι οποίες να περιέχουν στον επιμέρους εξοπλισμό τους όλα αυτά τα ειδικά καλαθάκια, οπότε να αποφύγουμε τους πειραματισμούς.

Μετά απ’ όλα αυτά, πείτε μου έναν λόγο για να μην δοκιμάσει κανείς να μαγειρέψει στον ατμό. Δεν υπάρχει! Ανυπομονώ για σχόλια, ιδέες και -φυσικά- φωτογραφίες από τις συνταγές που θα ετοιμάσετε!

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν