Μαύρος χοίρος, μία σπάνια ελληνική φυλή έφτασε στο siakos.gr
May 16, 2020siakos. gr0 σχόλια
Τα ίχνη της φυλής του στον ελλαδικό χώρο φτάνουν μέχρι το 5.500 π.Χ. σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα, οστά από οικόσιτο μαύρο χοίρο, όπου βρέθηκαν σε οικισμό στους Σιταγρούς Δράμας. Πιθανολογείται δε ότι είναι το πρώτο εκτρεφόμενο γουρούνι της Ευρώπης.μαύρος χοίρος
Η εκτροφή του μαύρου χοίρου είναι εκτατική και τα ζώα γεννιούνται και διαβιώνουν στο φυσικό τους περιβάλλον με αυτοφυή βλάστηση βελανιδιάς, δρυς, οξιάς, καστανιάς, πατάτες φτέρης, χλόη, κ.τ.λ. όπου τα ζώα είναι ελεγχόμενα αλλά ελεύθερα, διατηρώντας την ευεξία τους και την ευζωία τους.
Μία μεγάλη διαφορά από τη συμβατική εντατική χοιροτροφία, καθώς και ο αριθμός των παραγώγων διαφέρει γιατί ενώ ένα συμβατικό γουρούνι γεννά 12-14 μικρά ο ελληνικός μαύρος χοίρος γεννά 5-7 μικρά. Τα συμβατικά γουρούνια τα σφάζουν στους πέντε μήνες, ενώ αυτό τους δέκα.μαύρος χοίρος
Στην εκτροφή του μαύρου χοίρου αποφεύγεται η όποια χρήση φαρμάκων-αντιβιοτικών, όπως και η όποια παρέμβαση του παραγωγού που θα βίαζε τη φύση του ζώου κόψιμο ουράς-δοντιών κ.τ.λ.
Βάση αναλύσεων που έχουν γίνει στο κρέας του μαύρου χοίρου, έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε ω3-ω6 λιπαρά οξέα, καθώς και περισσότερη πρωτεΐνη και λιγότερο ενδομυϊκό λίπος. Η φάρμα Λαφιωτάκη εκτρέφει σε ιδιόκτητη έκταση 120 στρεμμάτων,100% Ελληνικό εγχώριο μαύρο χοίρο σπάνιας ελληνικής φυλής πιστοποιημένο από το Κέντρο γενετικής βελτίωσης ζώων Αθήνας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η φάρμα βρίσκεται σε υψόμετρο 750 μ, κοντά στην λίμνη Τριχωνίδα και αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον εκτροφής του μαύρου χοίρου. Σήμερα η κάθετη μονάδα φάρμα Λαφιωτάκη προσπαθεί να προσφέρει σε εκείνους που γνωρίζουν την ποιότητα , νωπό κρέας και το αλλαντοποιείο/συσκευαστήριο, μοναδικά προϊόντα, άριστης ποιότητας.μαύρος χοίρος
Μπορείτε να βρείτε, όλα τα κομμάτια του ζώου, όπως σπάλα, μπούτι, μπριζόλες, λαιμός, πανσέτα, ακόμα και λουκάνικα απλά ή γεμιστά. Φυσικά θα βρείτε και ξεχωριστές συνταγές, για να απολαύσετε την ιδιαιτερότητα και την ποιότητα του μοναδικού αυτού κρέατος.
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!