Πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα;

Πρέπει να πλένουμε το κρέας πριν το μαγείρεμα;

Jan 11, 2023siakos. gr0 σχόλια

Η υγιεινή και η καθαριότητα έχει συνδεθεί άρρηκτα με το πλύσιμο είτε με ζεστό είτε με κρύο νερό. Έτσι η πλειοψηφία των καταναλωτών πλένει το κρέας (κόκκινο ή λευκό) κάτω από τρεχούμενο νερό βρύσης ή προσθέτουν καυτό νερό. Επιτυγχάνεται λοιπόν με τον τρόπο αυτό ο επιθυμητός βαθμός υγιεινής και η διασφάλιση της ποιότητας του κρέατος που πρόκειται να μαγειρευτεί;

Από επιστημονική άποψη, πλένοντας το κρέας δεν εξασφαλίζεται σε καμία περίπτωση η ασφάλειά του και το μόνο που δημιουργείται είναι διασταυρούμενη επιμόλυνση (cross contamination), αφού με τη ρίψη νερού παρασύρονται και μεταναστεύουν μικρόβια από την επιφάνεια του κρέατος ακανόνιστα σε όλο το νεροχύτη, το σκεύος που έχει τοποθετηθεί για πλύσιμο ακόμη και τον πάγκο της κουζίνας.

Άλλωστε το μικροβιακό φορτίο που περιέχεται σε ένα ωμό κομμάτι κρέατος καταστρέφεται με τη θερμική επεξεργασία που υφίσταται κατά το μαγείρεμα. Βέβαια σε αρκετές περιπτώσεις είναι δυνατό να εντοπίσουμε υπολείμματα από ξένα σώματα όπως σπασμένα μικρά κόκκαλα, τρίχες και αρκεί να τα σκουπίσουμε με χαρτί κουζίνας στεγνό ή ελαφρώς νωπό. Δε θα πρέπει να ξεχνούμε ότι κατά τη διαδικασία της σφαγής ενός ζώου ή πουλερικού σε οργανωμένες μονάδες επεξεργασίας κρεάτων, περιλαμβάνεται υποχρεωτικά το στάδιο της πλύσης.


Σημεία προσοχής

Το σημαντικότερο είναι να επιλέγουμε καλές πρώτες ύλες από προμηθευτές που εμπιστευόμαστε και εφαρμόζουν συστήματα διαχείρισης και διασφάλισης ποιότητας, καθώς και να τα διατηρούμε σε σωστές συνθήκες ψύξης πριν το μαγείρεμα. Κατά την προεργασία της πρώτης ύλης στο σπίτι μας (μεριδοποίηση, μαρινάρισμα κτλ) οφείλουμε να είμαστε επιμελείς και προσεκτικοί κατά τους χειρισμούς μας με τις πετσέτες τις κουζίνας, τα σκευή που χρησιμοποιούμε και το πλύσιμο των χεριών, ώστε να ελαχιστοποιούμε τυχόν πιθανότητα επιμόλυνσης. Έχοντας μεριμνήσει για τα παραπάνω, το μόνο που μένει είναι να επιλέξουμε τη σωστή συνταγή για ένα τέλειο μαγειρικό αποτέλεσμα!

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν