Γεμιστό κοτόπουλο με χριστουγεννιάτικη γέμιση & συνοδευτικά

Γεμιστό κοτόπουλο με χριστουγεννιάτικη γέμιση & συνοδευτικά

Dec 23, 2025Naya Christou0 comments

Το οικογενειακό πιάτο των γιορτών. Είναι πιο εύκολο απ’ όσο φαίνεται, ιδανικό για αρχάριους και τέλειο για το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι.

 

Υλικά (4–6 άτομα)

Για το κοτόπουλο

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (1,8–2,2 kg)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1 κ.γ. θυμάρι ή ρίγανη
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Χυμός από 1 πορτοκάλι ή λεμόνι


Για τη χριστουγεννιάτικη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 150 g κιμάς (προαιρετικά, για πιο πλούσια γεύση)
  • ½ φλ. ρύζι καρολίνα ή μακρύκοκκο
  • 1 μήλο σε μικρά κυβάκια
  • 50 g δαμάσκηνα ή σταφίδες
  • 40 g καρύδια ή αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μπαχάρι
  • Αλάτι & πιπέρι


Για τα συνοδευτικά

  • Πατάτες κομμένες κυδωνάτες
  • Καρότα ή γλυκοπατάτες
  • Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι

 


Προετοιμασία – Βήμα προς βήμα

1️⃣ Ετοιμάζουμε τη γέμιση

Σε τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τον κιμά (αν χρησιμοποιήσουμε) και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνουμε ρύζι, μήλο, αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε για 2–3 λεπτά και αποσύρουμε (δεν χρειάζεται να ψηθεί πλήρως).

 

2️⃣ Γεμίζουμε το κοτόπουλο

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο μέσα-έξω.
Γεμίζουμε χαλαρά την κοιλιά (όχι πολύ σφιχτά).
Κλείνουμε με οδοντογλυφίδες ή δένουμε με σπάγκο.

 

3️⃣ Αρωματίζουμε

Αλείφουμε το κοτόπουλο με ελαιόλαδο, πάπρικα, θυμάρι και τον χυμό πορτοκαλιού.
Γύρω του απλώνουμε τις πατάτες και τα λαχανικά.

 

4️⃣ Ψήνουμε

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C

Χρόνος: 1 ώρα & 30 λεπτά περίπου

Στα μισά, περιχύνουμε με τα ζουμιά του

Αν δούμε ότι ροδίζει πολύ, το σκεπάζουμε χαλαρά με αλουμινόχαρτο.

 

Πώς σερβίρεται ιδανικά

  • Με πατάτες φούρνου και καρότα
  • Με πράσινη σαλάτα ή λάχανο-καρότο
  • Με σπιτικό πουρέ ή ρύζι πιλάφι

 

💡 Tips για αρχάριους

  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο 30΄ πριν το ψήσιμο
  • Δεν παραγεμίζουμε τη γέμιση
  • Το αφήνουμε 10΄ να «ξεκουραστεί» πριν το κόψουμε

 

More articles

Comments (0)

There are no comments for this article. Be the first one to leave a message!

Leave a comment

Please note: comments must be approved before they are published