Γεμιστό χοιρινό μπούτι με κάστανα & ξηρούς καρπούς

Γεμιστό χοιρινό μπούτι με κάστανα & ξηρούς καρπούς

09/12/25Naya Christou0 σχόλια

Μια συνταγή ιδανική για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: ζουμερό χοιρινό, αρωματική γέμιση και αργό ψήσιμο που κάνει το σπίτι να μυρίζει γιορτές. Ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια και αρχάριους μάγειρες που θέλουν ένα “wow” πιάτο χωρίς δυσκολίες.


Υλικά 

 

Για το χοιρινό

  • 1 χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο, περίπου 2,5–3 κιλά (ανοιγμένο για γέμισμα)
  • 3–4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. θυμάρι
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο
  • Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Για τη γέμιση

  • 250 γρ. κάστανα βρασμένα ή ψημένα
  • 80 γρ. καρύδια χοντροσπασμένα
  • 60 γρ. κουκουνάρι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 μήλο κομμένο σε μικρά καρέ
  • 80 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 3–4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 ml λευκό κρασί
  • Αλάτι & πιπέρι

 

Για το ταψί

  • 1 ποτήρι λευκό κρασί ή ζωμό
  • 3–4 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 2–3 καρότα και 1 κρεμμύδι κομμένα σε χοντρά κομμάτια

 


Εκτέλεση

 

1. Ετοιμάζεις τη γέμιση

  • Σε μεγάλο τηγάνι ρίχνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
  • Προσθέτεις το μήλο, τις σταφίδες, τα κάστανα, το κουκουνάρι και τα καρύδια.
  • Ρίχνεις την κανέλα και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύεις καλά.
  • Σβήνεις με το κρασί και αφήνεις να εξατμιστεί.
  • Αλατοπιπερώνεις και αφήνεις τη γέμιση να κρυώσει ελαφρά.

 

2. Προετοιμάζεις το χοιρινό

  • Απλώνεις το χοιρινό μπούτι ανοιχτό σε ένα ξύλο κοπής.
  • Αλείφεις με ελαιόλαδο, σκόρδο, πάπρικα, θυμάρι, δεντρολίβανο, αλάτι & πιπέρι.
  • Απλώνεις τη γέμιση στο κέντρο και τυλίγεις σε ρολό.
  • Δένεις σφιχτά με σπάγκο κουζίνας ώστε να κρατήσει το σχήμα του στο ψήσιμο.

 

3. Ψήσιμο

  • Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180°C.
  • Βάζεις στο ταψί τα κομμένα λαχανικά, τα κλωνάρια δεντρολίβανου και το κρασί/ζωμό.
  • Τοποθετείς το γεμιστό μπούτι πάνω από τα λαχανικά.
  • Σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις για 1 ώρα και 45 λεπτά.
  • Ξεσκεπάζεις και ψήνεις άλλη 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και να κάνει ωραία κρούστα.
  • Αφήνεις 10–15 λεπτά να “ξεκουραστεί” πριν το κόψεις σε φέτες.

 

Σερβίρισμα

Ταιριάζει τέλεια με:

  • πατάτες baby στον φούρνο,
  • πουρέ γλυκοπατάτας,
  • σαλάτα με λάχανο–καρότο και dressing πορτοκαλιού,
  • ή απλά με τα λαχανικά του ταψιού και τη σάλτσα του ψητού.


Καλή σας όρεξη!

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν