Εσύ τι γνωρίζεις για τον κιμά;

Εσύ τι γνωρίζεις για τον κιμά;

Mar 03, 2023siakos. gr0 σχόλια
Κιμάς μπορούν να γίνουν όλα τα κόκκινα κρέατα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό και το αρνί, αλλά και τα πουλερικά, όπως το κοτόπουλο ή η γαλοπούλα. Αρκεί, βέβαια, να έχετε τον δικό σας πρόθυμο κρεοπώλη, που θα μπει στη διαδικασία να σας αλέσει όποιο κρέας και κομμάτι αυτού επιθυμείτε μία ή δύο φορές.

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ

Ο μοσχαρίσιος κιμάς προέρχεται, κατά βάση, από νεαρό μοσχάρι. Τα καλύτερα κομμάτια αυτού για κιμά είναι: η λάπα, η σπάλα, το καπάκι και η ελιά. Από αυτά η λάπα έχει το περισσότερο λίπος (30%). Η σπάλα, το καπάκι και η ελιά είναι λίγο πιο άπαχα (20%), ενώ το καταλληλότερο κομμάτι για διατροφή χαμηλών λιπαρών είναι το τρανς(10%), το οποίο θέλει προσοχή στο ψήσιμο για να μην «στεγνώσει». Ο μοσχαρίσιος κιμάς, συνήθως, αλέθεται μία φορά, εκτός αν μιλάμε για βοδινό που χρειάζεται σίγουρα δύο.


ΧΟΙΡΙΝΟΣ ΚΙΜΑΣ

Τα καταλληλότερα χοιρινά κομμάτια για κιμά είναι το στρογγυλό και το κιλότο, που είναι μέτρια σε λίπος, αλλά και ο λαιμός και η σπάλα, κομμάτια αρκετά λιπαρά, που πρέπει να καθαριστούν καλά για να δώσουν ωραίο κιμά. Μια φορά αλέσματος αρκεί για τον χοιρινό κιμά, καθώς διαφορετικά «σπάνε» οι ίνες του και λασπώνει.ΑΡΝΙΣΙΟΣ ΚΙΜΑΣ

Ιδανικό κομμάτι του αρνιού για κιμά είναι το μπούτι, που έχει το περισσότερο κρέας, λίγο λίπος και ξεκοκαλίζεται εύκολα. Μια ακόμη επιλογή, αλλά πιο σπάνια, είναι η σπάλα αλλά πρέπει να καθαριστεί πολύ καλά από τα λιπαρά μέρη προτού μπει στη μηχανή. Είναι το πιο δύσκολο κρέας στο να γίνει κιμάς, καθώς το ξεκοκάλισμα απαιτεί χρόνο.

ΚΙΜΑΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ Ή ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Κατάλληλα κομμάτια από πουλερικά για κιμά είναι το στήθος, που είναι χαμηλό σε λιπαρά θέλει, όμως, πολύ προσεκτικό ψήσιμο για να μη «στεγνώσει», αλλά και το μπούτι, που είναι πιο λιπαρό και «αντέχει» στο μαγείρεμα παραμένοντας ζουμερό. Tο κρέας των πουλερικών αλέθεται μόνο μία φορά. Aν θέλουμε, μπορούμε να αφαιρέσουμε την πέτσα από το άλεσμα και να προσθέσουμε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο στο πλάσιμο.Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν