Μια πλούσια και γεμάτη γεύσεις πίτα για όλη την οικογένεια.
Υλικά
Για τον πουρέ πατάτας
-
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
-
3 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
-
2 φύλλα δάφνης
-
½ φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, μαλακό
-
¾ του φλιτζανιού πλήρες γάλα, ζεσταμένο
-
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
-
Αλάτι, ανάλογα με τη γεύση
-
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ανάλογα με τη γεύση
Για τη γέμιση
-
½ φλιτζάνι αλατισμένο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
-
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κίτρινο κρεμμύδι (από 1 μέτριο κρεμμύδι)
-
2 σέλινο, κομμένο σε κομμάτια ¼ της ίντσας
-
2 μέτρια καρότα, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε ροδέλες
-
½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
-
½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
-
1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
-
1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού (προαιρετικά)
-
¾ του φλιτζανιού πλήρες γάλα, (ζεσταμένο)
-
1 ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου, (ζεσταμένο)
-
1 φλιτζάνι κατεψυγμένα φασολάκια
-
3 φλιτζάνια ψιλοκομμένη μαγειρεμένη γαλοπούλα ή κοτόπουλο
-
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος, (προαιρετικά)
Διαδικασία βήμα βήμα
- Για τον πουρέ πατάτας. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Προσθέστε το αλάτι, τις πατάτες και τα φύλλα δάφνης. Αφήστε τις να βράσουν σε δυνατή φωτιά. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και βράστε μέχρι να μαλακώσουν με το πιρούνι αλλά να μη διαλυθούν, περίπου 15-20 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, φτιάξτε τη γέμιση γαλοπούλας. Σε ένα μεγάλο, βαθύ, πυρίμαχο τηγάνι, λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα, περίπου 5 λεπτά. Ανακατέψτε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου και το θυμάρι για να δημιουργήσετε μια παχύρρευστη πάστα.
- Ανακατέψτε αργά το γάλα. Μόλις ενσωματωθεί πλήρως το γάλα, ανακατέψτε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου. Σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει, περίπου 5 λεπτά. Ανακατέψτε τα φασολάκια και τη γαλοπούλα (ή το κοτόπουλο).
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C με μια σχάρα στη μεσαία θέση.
- Στραγγίξτε τις πατάτες. Επιστρέψτε τις πατάτες στην κατσαρόλα και επαναφέρετε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Αφαιρέστε τα φύλλα δάφνης.
- Χρησιμοποιήστε μια σπάτουλα ή έναν πολτοποιητή πατάτας για να πολτοποιήσετε τις πατάτες. Προσθέστε ½ φλιτζάνι μαλακό βούτυρο και ¾ φλιτζανιού ζεστό γάλα, ανακατεύοντας γρήγορα μέχρι να ενσωματωθούν. Με 1 κουταλάκι του γλυκού προσθέτουμε σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τη γεύση.
- Απλώστε τον πουρέ πατάτας πάνω από τη γέμιση γαλοπούλας. Ψήστε μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να φουσκώσει η γέμιση, περίπου 30 λεπτά.
Σημείωση
Αν δεν έχετε πυρίμαχο τηγάνι ή ταψί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κανονικό τηγάνι για το μαγείρεμα στη φωτιά και να μεταφέρετε τη γέμιση σε ένα ταψί για να την τελειώσετε στο φούρνο.
Καλή όρεξη!
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!