Για την κλασική μαγειρίτσα
Υλικά
-
1 συκωταριά αρνίσια
-
1 - 2 εντεριές αρνίσιες, καθαρισμένες
-
1 - 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
-
1 ματσάκι φρέσκα σκορδάκια (αν βρούμε), ψιλοκομμένα
-
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
-
2 μεγάλα μαρούλια, ψιλοκομμένα (όπως για σαλάτα)
-
1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
-
2 - 3 κουτ. σούπας δυόσμος (τα φύλλα), ψιλοκομμένος
-
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
-
λίγο μοσχοκάρυδο, φρεσκοτριμμένο
-
70 ml ελαιόλαδο
-
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το αυγολέμονο
-
3 - 4 αυγά (κατά προτίμηση βιολογικά)
-
χυμός από 1 - 2 λεμόνια + λίγο ξύσμα
Διαδικασία βήμα βήμα για την κλασική μαγειρίτσα:
-
Για να φτιάξουμε μαγειρίτσα αυγολέμονο, αρχικά πλένουμε καλά τη συκωταριά και τα έντερα.
-
Στη συνέχεια, τα ζεματάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.
-
Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
-
Μετά, τα ψιλοκόβουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
-
Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαραθεί λίγο.
-
Προσθέτουμε τη συκωταριά και τα έντερα και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν καλά και να νοστιμίσουν.
-
Σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε για μερικά λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
-
Μετά προσθέτουμε 1 ½ λίτρο ζεστό νερό και αφήνουμε το όλον να πάρει βράση.
-
Μόλις κοχλάσει το υγρό, ξαφρίζουμε για όσο σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια της σούπας. Αν με το ξάφρισμα βγάλουμε πολλά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
-
Μόλις καθαρίσει η επιφάνεια της σούπας, αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 45 λεπτά.
-
Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σκορδάκια (αν βάλουμε) και το μισό μάραθο και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για άλλα 15-20 λεπτά. Η σούπα πρέπει να έχει πήξει μεν, αλλά να έχει ζουμί. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
-
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο μάραθο, τον δυόσμο, λίγο μοσχοκάρυδο και λίγο αλατοπίπερο ακόμα. Ανακατεύουμε και την τραβάμε από τη φωτιά.
Αυγολέμονο
-
Σπάμε σε ένα μεγάλο μπολ τα αυγά και τα χτυπάμε με αυγοδάρτη, μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
-
Προσθέτουμε και το χυμό του λεμονιού, χτυπάμε λίγο ακόμη.
-
Μετά παίρνουμε με μια κουτάλα λίγο-λίγο από τον ζεστό ζωμό της μαγειρίτσας και τον προσθέτουμε στο αυγολέμονο ανακατεύοντας συνεχώς.
-
Μόλις βάλουμε τον μισό ζωμό της μαγειρίτσας στο μπολ με το αυγολέμονο, το αδειάζουμε στην κατσαρόλα.
-
Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας και ζεσταίνουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά ώστε να δέσει καλύτερα το αυγολέμονο. Προσοχή: δεν πρέπει να βράσει γιατί θα ψηθεί το αυγό και θα κόψει η σούπα.
-
Σερβίρουμε, τη μαγειρίτσα αυγολέμονο, με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Για τη μαγειρίτσα με μοσχαράκι
Υλικά
-
1 κιλό μοσχάρι (από σπάλα), κομμένο σε κύβους 2 -3 εκ.
-
1 μεγάλο μαρούλι, καθαρισμένο, χοντροκομμένο
-
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
-
1 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια), ψιλοκομμένο
-
100 ml λευκό ξηρό κρασί
-
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
-
χυμός από 2 λεμόνια (ή όσος μας αρέσει)
-
2 κρόκοι αυγών
-
2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
-
80 ml ελαιόλαδο
Διαδικασία βήμα βήμα:
-
Για τη μαγειρίτσα με μοσχάρι, σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν.
-
Ρίχνουμε το μοσχάρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να ροδίσει.
-
Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για 2 λεπτά, αλατοπίπερο και νερό να το σκεπάζει κατά 2 - 3 εκ.
-
Βράζουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
-
Τα τελευταία 15 λεπτά, προσθέτουμε το μαρούλι.
-
Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.
-
Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με το κορν φλάουρ και το λεμόνι και προσθέτουμε 200 ml από το ζουμί της κατσαρόλας.
-
Χτυπάμε και αδειάζουμε το μείγμα στο φαγητό, ανακατεύοντας.
-
Ρίχνουμε, στη μαγειρίτσα, τον άνηθο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!