Πλούσια συνταγή με κρασί, βότανα, ντομάτες, σκόρδο και τρυφερό χοιρινό ώμο, αυτή η ακαταμάχητη ιταλική συνταγή για κοκκινιστό χοιρινό ραγού είναι τέλεια για όλη την οικογένεια.
Υλικά
- 1 και μισό κιλό χοιρινό χωρίς κόκαλα, κομμένη σε κομμάτια περίπου των 7 εκατοστών
- 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
- 2 κουταλιές της σούπας παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κίτρινο κρεμμύδι, σε κύβους
- 2 μεγάλα καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 4 πλευρές σέλινου, σε κύβους
- 6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες (μπορείτε να ρυθμίσετε την ποσότητα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας)
- 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κονσέρβα σάλτσα ντομάτας
- 3 φλιτζάνια λευκό ξηρό κρασί, όπως sauvignon blanc
- 2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
- 2 κλωνάρια φρέσκο βασιλικό
- 2 κλωνάρια φρέσκο μαϊντανό
- 2 κλωνάρια φρέσκο φασκόμηλο
- Μαγειρεμένες παπαρδέλες, για το σερβίρισμα (ή το αγαπημένο σας ζυμαρικό)
- Πολέντα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- Φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Διαδικασία βήμα βήμα
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C με τη σχάρα στη μεσαία θέση.
- Αλατίστε το χοιρινό παντού. Ζεσταίνετε το λάδι σε μεγάλη μαντεμένια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις γυαλίσει το λάδι, προσθέστε σε δόσεις το χοιρινό κρέας και μαγειρέψτε το μέχρι να ροδίσει παντού, περίπου 15 λεπτά συνολικά. Μεταφέρετε το χοιρινό σε ένα πιάτο.
- Απορρίψτε το μισό λίπος από το τηγάνι και επαναφέρετε το σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 4 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε μέχρι να αρωματιστεί, 1 λεπτό ακόμα. Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας μέχρι να καλυφθεί ομοιόμορφα. Προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας και το λευκό κρασί και ανακατέψτε για να αναμειχθούν. Αυξήστε τη φωτιά σε υψηλή θερμοκρασία και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει.
- Επιστρέψτε το χοιρινό κρέας στην κατσαρόλα μαζί με τους χυμούς που έχουν συγκεντρωθεί, τοποθετώντας το μέσα στη σάλτσα. Δέστε το θυμάρι, τον βασιλικό, τον μαϊντανό και το φασκόμηλο μαζί με σπάγκο μαγειρικής. Προσθέστε τα μυρωδικά στην κατσαρόλα. Σκεπάζετε, μεταφέρετε στο φούρνο και μαγειρεύετε μέχρι το χοιρινό κρέας να είναι πολύ μαλακό και να διαλύεται, 3 έως 3½ ώρες. Πετάξτε τα βότανα. Χρησιμοποιώντας λαβίδα ή δύο πιρούνια, μεταφέρετε το χοιρινό σε ένα ξύλο κοπής και το τεμαχίζετε, πετώντας τυχόν μεγάλα κομμάτια λίπους. Επιστρέψτε το τεμαχισμένο χοιρινό κρέας στην κατσαρόλα και ανακατέψτε για να ενσωματωθεί. Προσθέστε αλάτι κατά βούληση.
- Σερβίρετε το ραγού πάνω στα ζυμαρικά της επιλογής σας ή σε πολέντα και προσθέστε και την τριμμένη παρμεζάνα από πάνω
Καλή σας όρεξη!
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!