Χοιρινό και τρόπος μαγειρέματος

Χοιρινό και τρόπος μαγειρέματος

11/08/23Anna Theodoropoulou0 σχόλια

Το χοιρινό είναι ένα από τα πιο γευστικά και τρυφερά είδη κρέατος και, συνήθως, προέρχεται από γουρουνάκια κάτω του ενός έτους.  

 

Κομμάτια χοιρινού: 

 

Κεφάλι: ενδείκνυται για βράσιμο, ψήσιμο ή πηχτή. 

Λαιμός: από το κομμάτι αυτό προέρχονται οι μπριζόλες λαιμού. Είναι λιπαρός και αρκετά μαλακός. Είναι ιδανικός για ψήσιμο στο τηγάνιφούρνοσχάρασούβλα (κοντοσούβλι), κατσαρόλα. 

Σβέρκος ή ελιά: είναι εξαιρετικά μαλακό και τρυφερό κομμάτι. Ενδείκνυται για ψήσιμο ή τηγάνισμα. 

Μπριζόλες: υπάρχουν οι σπαλομπριζόλες και οι μπριζόλες κόντρα. Ιδανικές για σχάρα, τηγάνιφούρνο, η κόντρα αποστεωμένη και λεπτοκομμένη μπορεί να γίνει και σνίτσελ ή εσκαλόπ. 

Στήθος: Είναι οι απολήξεις από τα κόκκαλα των πλευρών στο στήθος. Αγαπημένο κομμάτι για μπάρμπεκιου. Δεν υστερεί και για ψητό στον φούρνο, αλλά και μαριναρισμένο σε μείγματα μπαχαρικών. 

Ψαρονέφρι: Ιδανικό για φούρνο, τηγάνι, ατμό, κατσαρόλα (με προσοχή να μη στεγνώσει) και σχάρα. 

Σπάλα ή ωμοπλάτη: Ολόκληρη, όπως είναι, ή ξεκοκαλισμένη, είναι ιδανική για ρολό, για μαγειρεμένο στην κατσαρόλα αλλά και αργοψημένο στον φούρνο. 

Μπούτι: Ανάλογα με το τμήμα κάνει για σνίτσελ, φούρνο, κατσαρόλα, σούβλα (κοντοσούβλι), τηγάνι, βραστό και σχάρα (κάποια μέρη). 

Κιλότο και στρογγυλό: Δίνουν μικρότερα, αλλά εξαιρετικά χυμώδη και τρυφερά σνίτσελ. Χρησιμοποιούνται επίσης για κοκκινιστά. Ολόκληρο το μπούτι είναι κατάλληλο για ψητό στο φούρνο. 

Πανσέτα: Από τα πιο λιπαρά κομμάτια του χοιρινού Ιδανική για: Τηγάνι, σχάρα, φούρνο, σούβλα (κοντοσούβλι). 

Κότσι: πρόκειται για το κατώτερο τμήμα του ποδιού του γουρουνιού. Ιδανικό για: Ολόκληρο στο φούρνο ή στη γάστρα (με το κόκαλο), κατσαρόλα ή βραστό (ξεκοκαλισμένο ή με το κόκαλο, σε κομμάτια). 

Περισσότερα άρθρα

Σχόλια (0)

Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Σημείωση: Τα σχόλια πρέπει να πάρουν έγκριση πριν δημοσιευτούν