Μια σπιτική & απολαυστική πίτα για όλη την οικογένεια
Υλικά
- 1/2 φλιτζάνι βούτυρο (1 μπάρα περίπου)
- 2 φλιτζάνια καρότα, κομμένα σε φέτες
- 1 φλιτζάνι σέλινο, σε φέτες
- 1 φλιτζάνι κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα
- 2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
- 2 φλιτζάνια μπιζέλια, κατεψυγμένα
- 4 φλιτζάνια μαγειρεμένο κοτόπουλο (3 στήθη κοτόπουλου, βρασμένα ή ψητά)
- 1 πακέτο κατεψυγμένη σφολιάτα, ελαφρώς αποψυγμένη
- 1 αυγό (για το άλειμμα της ζύμης πριν το ψήσιμο)
Διαδικασία βήμα βήμα:
- Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200°C.
- Λιώστε το βούτυρο σε ένα μαντεμένιο τηγάνι περίπου των 30 εκατοστών (ή άλλο πυρίμαχο) σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το κρεμμύδι, το σέλινο, τα καρότα στο βούτυρο και σοτάρετε για 5 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
- Προσθέστε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τη σκόνη σκόρδου και το θυμάρι στο βούτυρο και τα λαχανικά δημιουργώντας μια παχύρρευστη πάστα. Σοτάρετε για 2 λεπτά.
- Προσθέστε σιγά σιγά το γάλα. Μόλις ενσωματωθεί πλήρως το γάλα, προσθέστε σιγά σιγά το ζωμό κοτόπουλου.
- Σιγοβράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρώς.
- Προσθέστε τον αρακά και το κοτόπουλο στη σάλτσα.
- Ανοίξτε ένα φύλλο σφολιάτας και καλύψτε το σκεύος.
- Κρατήστε την υπόλοιπη σφολιάτα και σχηματίστε ένα στεφάνι από τη σφολιάτα γύρω γύρω από το σκεύος και με λίγη ακόμη σφολιάτα μπορείτε να σχηματίσετε τριγωνάκια για να στολίσετε το επάνω μέρος.
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε το αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό και αλείψτε με το αυγό τη σφολιάτα.
- Τοποθετήστε στο φούρνο για 25 λεπτά μέχρι η ζύμη να ροδίσει και η γέμιση να φουσκώσει.
- Αν ροδίσει πολύ γρήγορα, σκεπάστε τη με αλουμινόχαρτο, αφού σκουρύνει όσο θα θέλατε.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψετε.
Καλή όρεξη!
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!