Το χοιρινό είναι ένα από τα πιο γευστικά και τρυφερά είδη κρέατος και, συνήθως, προέρχεται από γουρουνάκια κάτω του ενός έτους.
Κομμάτια χοιρινού:
Κεφάλι: ενδείκνυται για βράσιμο, ψήσιμο ή πηχτή.
Λαιμός: από το κομμάτι αυτό προέρχονται οι μπριζόλες λαιμού. Είναι λιπαρός και αρκετά μαλακός. Είναι ιδανικός για ψήσιμο στο τηγάνι, φούρνο, σχάρα, σούβλα (κοντοσούβλι), κατσαρόλα.
Σβέρκος ή ελιά: είναι εξαιρετικά μαλακό και τρυφερό κομμάτι. Ενδείκνυται για ψήσιμο ή τηγάνισμα.
Μπριζόλες: υπάρχουν οι σπαλομπριζόλες και οι μπριζόλες κόντρα. Ιδανικές για σχάρα, τηγάνι, φούρνο, η κόντρα αποστεωμένη και λεπτοκομμένη μπορεί να γίνει και σνίτσελ ή εσκαλόπ.
Στήθος: Είναι οι απολήξεις από τα κόκκαλα των πλευρών στο στήθος. Αγαπημένο κομμάτι για μπάρμπεκιου. Δεν υστερεί και για ψητό στον φούρνο, αλλά και μαριναρισμένο σε μείγματα μπαχαρικών.
Ψαρονέφρι: Ιδανικό για φούρνο, τηγάνι, ατμό, κατσαρόλα (με προσοχή να μη στεγνώσει) και σχάρα.
Σπάλα ή ωμοπλάτη: Ολόκληρη, όπως είναι, ή ξεκοκαλισμένη, είναι ιδανική για ρολό, για μαγειρεμένο στην κατσαρόλα αλλά και αργοψημένο στον φούρνο.
Μπούτι: Ανάλογα με το τμήμα κάνει για σνίτσελ, φούρνο, κατσαρόλα, σούβλα (κοντοσούβλι), τηγάνι, βραστό και σχάρα (κάποια μέρη).
Κιλότο και στρογγυλό: Δίνουν μικρότερα, αλλά εξαιρετικά χυμώδη και τρυφερά σνίτσελ. Χρησιμοποιούνται επίσης για κοκκινιστά. Ολόκληρο το μπούτι είναι κατάλληλο για ψητό στο φούρνο.
Πανσέτα: Από τα πιο λιπαρά κομμάτια του χοιρινού Ιδανική για: Τηγάνι, σχάρα, φούρνο, σούβλα (κοντοσούβλι).
Κότσι: πρόκειται για το κατώτερο τμήμα του ποδιού του γουρουνιού. Ιδανικό για: Ολόκληρο στο φούρνο ή στη γάστρα (με το κόκαλο), κατσαρόλα ή βραστό (ξεκοκαλισμένο ή με το κόκαλο, σε κομμάτια).
Σχόλια (0)
Δεν υπάρχουν σχόλια για αυτό το άρθρο. Αφήστε το πρώτο μήνυμα!